Hradecká sova 2011

Hradecká sova 2011 pohledem orga

Příprava

Příprava letošního ročníku standardně začala už loni. Orgové se kupodivu předháněli a plnili poloprázdný sklad šifer jedním nápadem za druhým. Kvalita byla různá, ale bylo z čeho vybírat. Poprvé jsme se sešli koncem října. Dohaduje se možný start a cíl. Kupodivu prošel kačák ve Věkoších, aspoň to nebudeme mít daleko od základny orgů. Základka na Novém je ve fázi hypotézy, která se musí co nejdříve ověřit. Holky nápovědky prosazují zmenšení objemu poskytovaných nápověď. Dáme dohromady pár možných šifer s tím, že se před vánoci sejdeme.

Vánoce jsou pryč a pomalinku začíná roztávat sníh. Nejvyšší čas pohnout trochu se sovou. V dubnu si dáváme si druhou hromadnou orgo schůzku. Kdybych to byl jen tušil, že bude poslední a že se všichni sejdeme až na startu. Přes zimu se aspoň urodilo dost nápadů na šifry. Zásadní byla morseovka pro začátečníky, která vyžadovala přesné určení pomocných slov. To rozhodlo, že týmy na startu dostanou zalaminovanou pomůcku od Chlýftýmu a letošní ročník bude v jejím znamení. Okamžitě jsme začali na schůzce vymýšlet šifry na použití různých jejich částí – periodická soustava prvků, polský kříž, binární soustava, atp. Před schůzkou jsem nad mapou navrhl letošní trasu. Gee po delší diskuzi prosazuje začlenění Tesca. S tím moje první trasa nepočítala, takže se minimálně část se bude předělávat. Orgové se rozchází s tím, že musí vymyslet šifru do Tesca, šifru na loňská nepoužitá blikátka, úvodní šifru a doladit a domyslet dost šifer.

Jen co povolily ledu a počasí dovolilo, kluci vyrazili objíždět a plánovat detailněji trasu, abychom mohli začít na stanoviště aplikovat šifry. Je tu šifrovací sezóna. Gimli na Matrixu poznává svůj původní polský kříž a díky tomu šifru prolamuje. Bedna nás obdařila zalaminovanými šifrovacími pomůckami, kterých si jako vítězové můžeme nabrat do zásoby. Bude to potřeba, protože ty naše poprvé uvidím až na startu.

Postupně se začínají objevovat první reálné náznaky šifer, pro interní otestování. Některé šifry jsme nuceni vyřadit pro jejich nedokonalost a nedopracovanost a nahradit je jinými. Zkrátka klasický postup. Mezitím se rozbíhá registrace a PHX ladí webové stránky.

Velkou část nešifrovací práce na pozadí dělá Gee a Alča. Oběhnout všechny úřady, Tesca, zajistit granty, objednat trička apod. je jako vystřižené z pohádky o Slepičce a kohoutkovi. Jen na městkou policii Gee míří 2x osobně a jednou je upozorňuje emailem. Dopátrat se zodpovědného manažera v Tescu je také úkol pro Holmese. Jeden den mi Gee píše radostnou zprávu, Hradec nám na grant poskytne celou částku, o kterou jsme žádali.

Začátkem prázdnin máme beta verze všech šifer, které se letos na sově objevili. Šifry prochází několikanásobným testováním a opravami od Pralinek, Doplerova jevu, Ligy proti slintajícím monstrům a od Martina. Po každé se najde nějaká drobnost, která buď může příliš napovídat, nebo naopak šifru moc zesložiťovat. Poslední testování proběhlo několik dní před tiskem a i ono našlo pár chybiček. Týmů máme více než loni. V jeden okamžik se dotkneme hranice 55. Jako zkušení realisté odhadujeme, že skutečně hru půjde 40 až 45 týmů a to za předpokladu, že nebude moc pršet.

A ouha, na diskuzi se objevují příspěvky, že předpisová mapa, podle které je celá hra dělaná nejde sehnat. Vždy se totiž snažíme, aby vyluštěná tajenka s upřesněním byla na předpisové mapě jednoznačně určitelná. A opravdu v Hradci se nám ji nedaří sehnat. Kupuji si letošní ročník, abych vzápětí zjistil, že máme problém. Nová mapa má méně místních označení, větší měřítko a tím pádem menší zobrazenou plochu a v některých detailech neodpovídá realitě. Na první pohled tak dobrá půlka stanovišť na mapě není. Na ten druhý se jich aspoň část ukazuje na detailu centra. Musím se smířit s tím, že týmy letos musí dostat ještě další mapu hradeckých lesů. Aspoň, že si můžu vybrat mapu, kde je u stanoviště 11 kóta. Sova je zachráněna. Musí se předělat šifra 10, protože původní popsání přes Zelený sloupek funguje pouze na mapě z 2007. Oříškem bylo předělání šifry 8, kde bylo třeba najít trasu, která bude stejná v mapách z roku 2007, 2011 a hlavně s realitou.

Týden před hrou si pro jistotu objíždím trasu. Změnil jsem pár upřesnění, aby byly více popisné. Telefonní sloupek u 6b jsem za denní světla hledal dvakrát, jak byl zarostlý proti jarním fotkám. Pro jistotu dělám kontrolu rozmístění potravin v Tescu a všechno je v pořádku.

Týden před sovou máme s Gee co dělat. Šifry jdou tisku a začínáme vymýšlet a připravovat úkoly na 6 stanoviště. Celou dobu se to odsouvalo, s tím že se to stejně nedá otestovat. Gee tak připravuje kartičky, nádoby na vodu, Kuba vyrábí chůdy a připravuje lanovou překážku. Nepodařilo se nám sehnat orgy na kompletační schůzku. Sice máme doma půjčené trubky ze Svíček, ale naplnit je musíme ve třech. Zbytek orgů se během pracovního týdne do Hradce nedostane.

V pátek jedeme na velký nákup do Tesca. Kupujeme spoustu jídla, pití a kancelářských potřeb. A jen tak pro jistotu zkontroluji šifru. První regál sedí bezva. A teď druhý. To snad není pravda, oni stihli přemístit zboží. Hlavně, že jsme jim posílali email se seznamem zboží, aby na ně mohli nasměrovat kamery. Co naplat, šifra se musí celá den před hrou předělat. Vybíráme o regál vedle jiné potraviny, večer šifru předělávám a tisknu.

Jen tak pro zajímavost, místo Ostrých mušlí na sladko jste mohli mít chutnější Soví moučník.

Soví moučník

Potřebné ingredience

  1. Nutela
  2. Cukr krystal
  3. Maggi
  4. Javorový sirup
  5. Loupaná rajčata
  6. Nikdy nebudete potřebovat těstoviny Garofalo

Postup

Nejprve si připravíme Nutelu, loupaná rajčata v konzervě, javorový sirup a maggi. Nutelu vložíme do připravené misky. Na Nutelu nasypeme cukr krystal, vložíme loupaná rajčata, vše zakapeme Maggi a necháme v lednici odležet. Mezitím si do další misky vložíme Nutelu, kterou polijeme javorovým sirupem a zakapeme maggi. Po zatuhnutí předchozí připravené misky s loupanými rajčaty, sirupem, cukrem a maggi, vložíme směs jako první vrstvu na plech. Obsah druhé misky s Nutelou, javorovým sirupem a maggi vložíme na plech jako druhou vrstvu. Nutela a loupaná rajčata v první vrstvě vytvoří pevný základ našeho moučníku. Naopak Nutela a javorový sirup v druhé vrstvě dodají moučníku potřebné kalorie. Do třetí misky si připravíme sladký krém z Nutely, cukru a javorového sirupu. Obsah třetí misky s Nutelou, cukrem a javorovým sirupem pomalinku zahříváme, až vše zkaramelizuje a pak zakápneme několika kapkami maggi. Nutela bude karamelizaci trochu bránit, ale je třeba vydržet. Připravené dvě vrstvy na plechu s Nutelou, loupanými rajčaty a javorovým sirupem vložíme do předehřáté trouby na 200 stupňů celsia a pomalinku zapékáme přibližně 15 minut. Na upečený korpus nalijeme krém z Nutely a javorového sirupu. Soví moučník je hotov, Nutela a rajčata vytvořila křupavé nasládlé těsto. Naopak maggi dodalo Nutele zajímavý chuťový ocas. Příští ročník sovy si možná poodhalíme další recept z Nutely.

S čím se během výběru termínu sovy nepočítalo, tak byly další akce v Hradci. Mimo nejvýznamnější Hradecké sovy se v Hradci ještě pořádal CIAF a slavnosti královny Elišky. Ta poslední akce si vynutila hlídané páté stanoviště.

Ráno teď už druhý nejmladší org příliš nebudil, takže dopoledne proběhlo relativně klidně. V poledne se část orgů schází u kina Širák a začínají přípravy úkolů. V rychlosti rozházíme chůdy a přelévání vody. Napsání velkého nápisu KAPLE pomocí provázků nám ve 4 lidech jde velmi rychle. Kubík dorazil autem s vozíkem plného lanového materiálu. Plán lanových překážek nemá s tím, že si něco vymyslí. Opouštíme ho s tím, že má ještě postavit pavučinu a obehnat kapli provazy.

Všichni orgové se schází u nás doma, dostávají trička a příkazy, co kdo bude dělat. Holkám nápovědkám narychlo vysvětluji luštění všech šifer a zjišťuji, že jsem asi jediný z orgů, který ví jak všechny vyřešit. Ach ta moderní počítačová komunikace. Jdeme na start. Každý popadne část věcí a na start míří průvod šmoulů. Vzápětí jsem překřtěn na taťku šmoulu. Naštěstí jen mezi orgy a ne hráči. Orgy zaměstnávám, takže na to rychle zapomínají.

Hra

Je tu 4. hodina. Čas odpálit sovu. Opět absolvuji naostro rychlokurz souboje s odvěkým nepřítelem megafonem. Každou moji chybu okamžitě oplatí spadnutím nebo zapískáním. Aspoň, že prolétávající letadla mi dávají krátké oddechové pauzy. Už nemám co říct, Petr dopil své pivo a je odstartováno. V táboru modrých panuje pohoda, tu a tam se zvedne org a jde šťouchnout a vyfotit luštící. To snad není možné, první tým se po 12 minutách zvedá a odchází. A to jsme čekali, že se první tým zvedne tak po 20 minutách. Čas běží a fotbalové hřiště se pomalu vyprazdňuje. Postupně odchází i orgové.

Na základně nacházím cyklospojky, které měli dávno vyrazit na trať, aby se stihly vrátit na šestku. Aspoň, že Petr již dávno odešel hlídat páté stanoviště. Holky nápovědky se usazují, chystají si papíry (elektronické zpracování výsledků bylo z důvodu nedůvěryhodného programu pro letošek stornováno a ještě toho budu litovat) a pomalinku vyhazují zbytek orgů. Začíná jejich dámská jízda.

Pneumatiky kvílí, ale stejně dorazíme na šestku o pár minut později než první tým voy-a-ger. Ten už tu čeká od 17:48. A to podle plánu měl dorazit až v 18:00. Jestli to půjde takhle dál, tak budeme muset otevřít cíl o hodně dříve. V duchu se snažím utěšovat, že je čeká minimálně 9 křížů, SeXY a Pohyby.

Kuba vázal a šperkoval lanové překážky, až zapomněl natáhnout pavučinu. To je rychle napraveno a pomalinku už proudí další a další týmy. Bludný kořen se strategicky rozhoduje pro pohodu a já musím vyslat cyklospojky, aby natáhly zbytek stanovišť od 8. Aspoň, že už se vrátili z rozvozu PHX a Gimli.

Na šestce se orgové přelévají ze stanoviště na stanoviště, jak je třeba. Proti loňsku není tolik bezúdržbových úkolů. Fíťa hlásí, že si zajeli nahoru ke svatému Jánu a že z Rozárky není vidět na blikačku. Po pár minutách vysvětlování po telefonu tam s těžkým srdcem posílám Gimliho, který ji měl na starost, ať to nějak vyřeší. Pro jistotu dostává alternativní zadání s přepisem. V nejhorším případě zase letos blikačku nepoužijeme. Zbylí orgové pobíhají po úkolech jako cvičené veverky, ale nikde se moc velké fronty netvoří. Gimli hlásí, že z vršku blikátko není vidět pro vzrostlé stromy, ale že týmy nemusí vůbec lézt na kopec. Světýlko je v pohodě vidět z louky. Dohadujeme se, že dopíšeme poznámku na všechna zadání. Po hodině se Gimli vrací, že pro pár prvních týmů, je to v pohodě, ale pak mu dopsala tužka. Nevadí, posílám dalšího orga PHXe do boje s nezdolnou devítkou vyzbrojeného sadou píšících tužek.

A máme tu další vzrůšo. Na orgovský telefon se ozývá městská policie, co to tu pořádáme za akci. Ach jo. Operační ani hlídka o ničem netuší. Hlavně, že tam Gee byla dvakrát osobně. Ukazuje se, že tým desperátů a banditů Chodili s Jakinem po lese a kopali do pařezů z pohledu starší paní vykrádá zaparkované auta, okrádá bezmocné důchodkyně a jí psi. S městskou policii si to vysvětlíme, zaručím se za kluky, že i přes jejich šílený název týmu jsou slušní a neškodní a že by se od nich mohl učit i Mirek Dušín.

Konečně se vrací Martin a Fíťa z dalekých jižních krajů. Všechna stanoviště našli a trubky umístili. Konečně by mohl nastat klid. Houby. Holky nápovědky se ozývají, že bdělá ostraha vyvádí týmy z Tesca. Ach jo. Jako bychom nic nezařizovali dopředu. Beru bílého oře a řítím se do Tesca s bojovnou náladou seřvat všechny ochránce. Tam se všechno vysvětluje. Celou dobu jsme jednali s Tescem, které je otevřené 24 hodin nonstop. Ale to leží v obchodním domě Futurum, který není otevřený 24 hodin nonstop. Takže týmy si v pohodě mohou nakoupit, podívat se na uložení potravin, ale v žádném případě nesmí zůstat luštit na lavičkách, protože ty nejsou otevřeny. Zároveň zde panuje přísný zákaz focení. Ostraha na to dbá a každému hříšníkovi maže fotografie. Strážní samozřejmě o ničem dopředu nevěděli, protože Tesco a Futurum si nepředávají informace. Takhle to dopadne vždycky, když do sovy zapojím nějaký třetí subjekt. Vždycky selže nebo dělá problémy.

Vracím se na šestku, kde už dávno Gee a Mája spí v autě. Potácí se tu pár zbylých týmů, které se snaží splnit úkoly. Na šestce po návalu začíná být pohoda. Pomalu mizí poslední tým v dáli a my začínáme balit šestku. Cyklisti jedou pomalinku po trati směr cíl. Kuba veze holky domů na vyspání a my jedeme s ním pro zapomenuté dorty. Dorážíme na základnu, kde nabalíme auto potravinami a holkami od nápověd, a jedeme do cíle. Po krátkém bloudění po škole zakládáme výškový tábor. Já se ještě jednou obracím do základního tábora pro zbytek zásob.

Těžko říct jestli je brzké ráno nebo hluboká noc. Kola cyklospojek odpočívají v chodbě, orgové se plouží, posedávají a část se jich snaží nabrat aspoň tu jednu hodinu spánku, než dorazí první týmy. Jen holky nápovědky neustávají ve zvedání telefonů a podáváním pomocné ruky a odvahy. Občas uslyším hádku mezi nápovědkou a týmem, že v tomhle stavu už tu nápovědu určitě nepotřebují, ať to přečtou a jdou dále. Ale onen stav je velmi důležitý. Je to čas na to přemoci sám sebe, utužit tým a překonat překážku. Právě zvládnutí těchto krizí často rozhoduje o vítězích. Holky jde sice obviňovat z toho, že po týmech chtějí myslet ve 3 ráno, ale to přesně obrácený pohled. To týmy budí holky nápovědky. Možná je to až námět na výzkumnou práci v oborech psychologie, sociologie. Někteří jedinci snad volají o nápovědy a řešení jen z toho důvodu, aby na druhé straně slyšeli nějaký milý, inteligentní, optimistický hlas namísto řevu a keců zbytku týmu. Tohle by mohlo být jedno z vysvětlení telefonátů oznamujících, že je šifra vyluštěna a že vlastně nic nechtějí.

Je tu telefonát od Havranů. Prý u Biřičky našli nějaký text bez loga, že se má máčet nějaká pohádková postava ve vodě, až vydá tajemství. Havrani jsou od přírody velmi chytří, takže odhalí, že to není součást Sovy a na můj příkaz falešnou stopu ničí.

Konečně do cíle doráží Havrani. Rychle plní úkol a je jasno o vítězi kategorie Pohoda. Asi za hodinu doráží JTHTN a máme vítěze i kategorie Výzva. Počkáme na druhé týmy v obou kategoriích Rychlé mouchy a Bludný kořen a poprvé vyhlašujeme výsledky. Ráno a dopoledne běží jako na drátkách. Přijde tým, okamžitě splní úkol a pak znavený upadne na židle, prohodí pár slov s orgy, zeptá se na správná řešení a pomůže nám od části občerstvení. Během dopoledne dorazí i třetí týmy – Krysí smrť a Dobrodruzi z kostky.

Ve 12 hru končíme, dopočítáváme předběžné výsledky a hromadně vysvětlujeme, všechny záludnosti šifer. Letos ze 42 týmů do cíle oficiálně dorazilo 34 týmů. Dokonce po poprvé v historii sovy dorazil tým Však mi dojdem, který změnil strategii a sfúzoval s Turky.

Týden po hře je pořád co dělat. Upravují se stránky a hlavně se počítají oficiální výsledky. Dohledávání a dopočítávání došlých a nedošlých týmů z vrcholových knížek, karet týmů a zápisku nápovědek je práce na hodiny. V tu chvíli závidím hrám typu Tmou a Bedna, kde žebříček tvoří čas příchodu do cíle, a lituji, že jsem PHXe nedonutil udělat funkční program. Snad příště.

V neděli se konalo Posoví posezení. Nakonec dorazilo 6 orgů, kteří v rychlosti probrali interní detaily na příští ročník, a o něco později dorazil jediný zástupce hráčů Vojta z Bludného kořene.

Příští ročník

Bude. Bude, pokud se nestane něco závažného. Shodli jsme se na tom, že aktuální podoba hry nám vyhovuje. Zachováme začátek září, dvě kategorie, systém vyhodnocování, řešení a nápověd, zachováme jedno stanoviště s aktivitami. Aktuálně se dohadujeme o příští trase, která bude trochu odlišná od stávajících. Ale vše se určitě včas dozvíte na stránkách. Za rok ahoj.

Postřehy k šifrám

1. Rozházená křížovka

První rozstřelová šifra dlouho nebyla na světě. Až jednou jsme s kolegou z práce ve vlaku luštili číselnou křížovku a bylo vymalováno. Protože jsme chtěli, aby byla křížovka luštitelná relativně rychle, přihodili jsme i legendu, která dohledávání správného přiřazení čísel na písmena značně urychlí.

Oč byl jednodušší nápad, o to byla komplikovanější realizace. Nikdy jsem křížovku nevytvářel a po dvou večer jsem vzdal ruční postup. Na internetu jsem našel Ivošův program CWD studio a poprosili jsme o dočasnou soví licenci. Ivoš nám vyhověl, za což mu znovu děkuji. S programem bylo vytváření o hodně jednodušší. Snažil jsem se navrhnout křížovku, aby se při generování používala co nejjednodušší slova, což byl na tak velkou křížovku docela problém. Nakonec se ale zadařilo. Vybral jsem variantu s AAA pro rychlé luštění. Nakonec Tomáš při otestování objevil, že není všechno zlato, co se třpytí a na křížovce je vidět, že je generovaná. Například se do kříže objevili řecký a římský bohové Ares a Áres, dva proudy vzduchu vítr a vichr apod. Legendu bylo třeba taky lehce upravit, protože vykazovala nejednotný formát pro zkratky, cizí slova atd. Nicméně toto nemělo žádný vliv na luštitelnost šifry a program mi ušetřil hromadu práce.

2. Počítačová

Inspirací byla tuším předloňská Bedna, kde se binární tabulka objevila, princip jejího luštění byl, ale zcela odlišný. Podoba šifry se od první verze vůbec nezměnila. Pouze se změnila tajenka a kvůli mapě se přidalo upřesnění u Obi.

3. Číselná

Pokud mi paměť funguje, nástřel nápadu pochází od Ondry z Pralinek. Zlatá wikipedie poskytla návod, jak jednoduše konstruovat periodická čísla na přání. Stačí potřebné číslo vydělit 9, 99 nebo 999 a perioda je na světě. Čísla už od počátku zadávala jako různé vyjádření zlomků, ale pokaždé měla v čitateli základní číslo. První testeři, tak vůbec nepřišli na princip a prostě převedli čitatele na písmenka. Proto se některé zlomky celé vynásobily, aby začaly dávat periodu a tajenka nebyla čitelná na první pohled. Díky dalším testerům se naopak šifra zjednodušovala a šílené konstrukce na vyjádření zlomku se vypustily a nahradily se běžnými zlomky.

Dodneška si nejsem jistý, jak se správně jmenuje ulice od T-mobilu ke kruhovém objezdu u lékařské fakulty. Některé mapy ji vedou jako pokračování ulice Akademika Bedrny jiné jako Šimkova.

4. Antisklerotická říkadla

V šifrovací pomůcce periodická soustava zůstávala neobsazena šifrou. Vzpomínka na gymplácka léta mě navedla na mnemotechnické pomůcky na zapamatování periodické soustavy prvků. Google poskytl spoustu námětu a již existujících řad, některé jsem si vymyslel. Jak se neměnila podoba šifry, tak se měnil název, který měl napovídat. Dlouho zůstala tato šifra testery nevyluštěna bez nápovědy, ale nakonec i ona časem padla. „Teta Polónie mi připomíná Polonium. A to je pěkný svinstvo, to to asi nebude.“

5. Slovní

Tahle šifra vznikla jakou z nouze cnost. Na páté stanoviště jsme měli připravený jiný nápad, který nedokázal nikdo dopracovat do podoby dobré šifry. Takže teď nápad pomalinku zraje do dalších ročníků.

Šifra vznikla kombinací mnoha různých šifer, které jsem luštil na různých šifrovačkách. Pro mě má kouzlo v asociacích, které zapojují celý tým do luštění. Podoba se příliš nelišila, pouze po testech jsem byl přesnější v natáčení a tu a tam se vyměnilo slovíčko.

6. Úkoly

Samotný princip šifry, jestli se tomu tak dá říkat, byl nastaven od začátku. Při realizaci jsem ho pouze ztížil o použití různých abeced. Úkoly samotné se vymýšleli na poslední chvíli. S Gee jsme se vrátili do let, kdy jsme ještě jezdili na tábory a podobné hry jsme chystali pro děcka.

Obecně libovolná aktivita je hrozně náročná pro orgy, náchylná na selhání a obtížná na paralelizaci. Nicméně ta námaha za ten pohled a škodolibost stojí.

6a. SXY

Původní název byl RVHP, po testech Síba navrhl více sexy název. Je otázkou, zda ku prospěchu věci. Samotná šifra byla koncipována jako těžká nápadovka.

6b. Devět křížů

Původní princip této šifry nám stihli vyfouknout na Matrixu. Útěchou bylo aspoň to, že Trosečníci na této šifře nezemřeli. Před prázdninami Gimli přišel s trochu pozměněným principem, který Alča o hodně analyticky zprůchodnila a Síba došperkoval. Osobně hodnotím šifru jako nejtěžší z letošní sovy. Je potřeba provést několik myšlenkových kroků, které se moc nepotvrzují. I proto se často měnil název, aby byl co nejvíce napovídající. Původní sudoku nám přišlo jako hodně matoucí.

6c. Geometrická

První verze šifry se nelišila od finální. Pouze v rámci jednoznačného cíle jsme změnili tajenku z TESCO na FUTURUM. Relativně těžká nápadová šifra.

7. Sladké mušle v ostré omáčce

Potom co si Gee prosadila a zařídila nonstop Tesco, jsme museli vymyslet nějakou šifru. Chtěli jsme, aby týmy museli dovnitř. Původně jsme hodlali použít nějak čárové kódy, ale vzpomínka na začátek jedné ze Tmou mě přivedla na gigantického Brailla. O tom, jak Tesco mění regály, jsem se rozepsal výše. Spíš mně autora zajímá, jak donutit tým, aby něco provedl. Relativně přímý příkaz, běžte do Tesca, velmi mnoho týmů ignorovalo. S tím nepočítala ani nápověda, kterou jsme museli velmi rychle upravit. Když to porovnám s příkazem Nechoďte na Malé náměstí z loňského ročníku, tak mě vychází pouze to, že týmům se nemá nic říkat.

8. Had

Na nápad tuším přišel Gimli. Dlouho jsme hledali místo, kam šifru umístit, aby seděla realita a mapa. První verze byla setsakra dlouhá, různě se motala, až dorazila téměř pod Rozárku. Tato verze neprošla orgovskými testy. Dlouho jsme se hádali nad mapou, jestli to jsou dvě křižovatky nebo jedna, kolik má vlastně cest. Další verze už vedla Třebší. Díky testerům se mění její grafická podoba, přidává se začátek a konec, cesta se narovnává a dolaďuje.

Měníme mapu a s ní i tuhle šifru. Dalo dost problém najít průnik reality a dvou verzí map, každá má své specifické chyby.

Šifru jsem bral jako velmi nápadovou, kterou některé týmy vyřeší okamžitě a jiní s ní budou mít problémy. V cíli mě potěšila pochvala od Medvědů, kteří nám oznámili, že jsme vynalezli okolo. Tahle ostnatá čára se léta prý používá v automobilových orientačních závodech.

9. Blikátko

Úkol zněl jasně. Musí se použít minimálně jedno z blikátek, které se loni nepovedly. Dlouho to byl pouze úkol na papíře. A já hrdině odrážel nápady informatiků na parity, binární kódy, modula apod. Jedné noci přišel pan Braill a my jsme od té doby nepřišli na nic lepšího. Takže jsme ho nasadili.

Blikátko zůstalo na stejném domě jako loni, pouze se otočilo. Bigbaz ho přeprogramoval a tím jsme brali věc za vyřízenou. Poučen z minulých ročníků jsem preventivně vytvořil pouze papírovou podobu šifry, kdyby náhodou spadl na panelák meteorit atp.

Co jsme podcenili, byl terénní test. Pohledem do mapy jsem napsal, že se má blikátko odposlouchat od Rozárky. Až kluci na kolech při večerní rozvážce odhalili, že ze shora Rozárky není nic pro stromy vidět. Gimli tak musí z Úkolů vše prověřit. Zavrhujeme řešení vykácení lesa a na vrcholovou knížku a pak zadání se připisují instrukce, že vylézt až úplně na kopec není potřeba. Pak přestává psát tužka a druhé kolo nadepisování zadání dělá PHX.

Po rozednění se mění na stanovišti zadání, které posílá týmy pozorovat blikátku, a opozdilé týmy dostávají přímý přepis.

10. Morseovka pro začátečníky

Tohle byla jedna z prvních připravených šifer. Defakto dala podobu letošního ročníku, protože jsme se rozhodli dávat na startu zalaminovanou šifrovací pomůcku a ostatní šifry vytvářet podle ní.

Při vytváření šifry jsem přišel, že by šlo do šifry dát hint v podobě obousměrného kódování slova KOTA = AKAT. Stanoviště bylo kupodivu i na kotě, ale žádná námi uvažovaná mapa ji nezobrazovala.

Až zásah shůry v podobě letošního vydání předpisové mapy mi umožnil kótu do zadání propašovat. Jak mi vydání 2007 umožňovalo stanoviště popsat přes Zelený sloupek, vydání 2011 bylo naprosto tragické. Zmizela z něj spousta místních popisů. Takže všechny týmy musely dostat mapu terénu, kterou jsem si mohl vybrat tak, aby tam ta kóta byla.

Osobně šifru považuji šifru za pěknou nápadovku s aha efektem. Nedokázal jsem o ni ochudit Pohodu, proto jsem ji zařadil pro všechny.

11. Čistý papír

Dlouho jsme přemýšleli, jakou chemikálii použijeme na tajné písmo. Musela být relativně nenápadná, aby na ni týmy musely přijít. Když tým dostane do rukou na startu lahvičku s tekutinou, tak ji nejbližší čistý papír vylije. Propůjčili jsme si tedy nápad z Krtčí nory a použili zmizík.

Dost nás překvapilo, že spousta týmů šifru vyřešila ohněm, politím Kofolou nebo pouhým zíráním. Pro příště asi budeme muset více počítat s vynalézavostí týmů a šifru udělat více odolnou.

12. Pohyby

Inspirací pro tuto šifru byl můj nový mobil s androidem a pohybem po klávesnici Swype. Vše se pouze napasovalo na titěrnou klávesnici v šifrovací pomůcce. První verze neobsahovala první tečkovanou šipku a při luštění se navíc musela hledat poloha na klávesnici, která dávala vhodný výsledek. Po testech se šipka přidala a nejednoznačnost.

Na šifrovačkách je krásné to, že do poslední chvíle není jasný vítěz. Pokud šifra týmu nepadne, tak to pro něj může znamenat konečnou nebo ztrátu vavřínů. Letos se o tom mohl na této šifře přesvědčit i Voy-a-ger. Ale není to nic neobvyklého. Mně se to za Pralinky letos stalo na Dnem. Ale mám i opačné zkušenosti ze Tmou X a včera z iNuly.

13. Ty tábornice nestydatá

Kluci měli o téhle šifře úplně jinou představu. Měl to být normální text, tak na A4 dlouhý, ze kterého by se morseovka vynořila přes týtá nebo tútá.

Protože jsem chtěl mít naopak na předposledním stanovišti relativně průchozí šifru, rozhodl jsem se ji vylepšit, tak aby šlo při pečlivé analýze na řešení přijít. Proto každé slovo obsahovalo T, které se pojilo pouze s y nebo á. Striktně jsem dodržoval diakritiku. Prostě všechno, aby šlo na šifru přijít i když nepřijde okamžitý nápad. Alča sice půldne hledala ve slovníku správná slova, ale výsledek se dostavil.

14. Dětská obrázková knížka

Myslím si, že z této šifry autorství přímo čiší. Kdo má nebo měl doma batole, tak ví, že komunikace probíhá přes různá dobře vyslovitelná citoslovce, zkratky, slabiky a skřeky. Jejich význam je jasný většinou pouze dítěti a mámě. Ale funguje to.

Ať se člověk brání, tak je na něm non-stop péče o malé děcko znát. Kdo si to nevyzkouší, netuší, že pojem mateřská nebo rodičovská DOVOLENÁ, mohl vymyslet pouze chlap.

Každopádně tahle šifra měla být oddychová a hravá. Chvíli jsem přemýšlel, jestli do doporučeného vybavení nepřipsat batole. To by šifru přečetlo ihned, ale pak jsem si to rozmyslel. Táhnout svoje batole na noční hru dá hromadu práce a navíc půjčit si ho od příbuzných nebo cizích, s tím že ho nutně potřebujete v noci, by asi taky neprošlo.

Obecně jsme v cíli dostali pochvalu od rodičů, kteří si vzpomínali na své okamžiky. Na druhou stranu jsme byli asi zcela nepochopeni od mlaďáků bez závazků. To jsem navíc korunoval nápovědou Pes, který štěká nekouše, která je naváděla na přísloví jako Dvě mouchy jednou ranou apod. Ale jak jsem říkal na startu, nápověda nemusí všem nepovídat.

Za orgy sepsal Martin