Hradecká sova 2013

Jak se připravit?

Strategie

Všichni hráči by se měli seznámit s pravidly hry. Pravidla šifrovacích her jsou si většinou velmi podobná, ale mohou se lišit v důležitých detailech, kdy je nějaká činnost zakázana nebo povolena.

V pravidlech bývá popsán herní princip. Hra může být lineární, úrovňovová, s kolečkem atd. To definuje v jakém pořadí se mají procházet stanoviště. Dále zde je popsán způsob stanovení pořadí v cíli. Většina her hodnotí pouze týmy, které došly do cíle. Každá hra řeší zcela individuálně systém nápověď, řešení, alternativních zadání, timeoutů, bodů, penalizací apod. Tyto prvky jsou do her zařazovány pro nováčky a slabší týmy. Na počátku šifrovacích her se stávalo, že nezkušený tým jel do vzdáleného města, vyzvedl několik málo šifer, aby na nějaké zůstal až do konce hry mnoho hodin. Tomu chce většina her dnes již zabránit.

Stanovte si na základě pravidel strategii. Zda se bude tým dělit, kdy je výhodné vzít nápovědu a kdy řešení. Na Hradecké Sově např. nemá cenu skončit na těžké šifře, kterou nejste schopni mnoho hodin prolomit. Je vhodnější si vzít řešení a zkusit vyluštit další šifry. Pořadí se stanovuje primárně na základě počtu vyřešených šifer.

Trénink

Pro začátečníky vřele doporučuji si před hrou udělat sezení a zkusit si vylušit několik šifer, abyste se seznámili se základními principy luštění. Používaných způsobů šifrování není mnoho a luštění je mnohdy o zkušenostech. Není rozdíl zda šel hráč 20 nebo 30 her, ale rozdíl mezi účastí na první nebo páté hře.

Abyste tuto nevýhodu zmenšili, podívejte se do kapitoly Jak luštit?, kde naleznete několik rad a návodů k luštění.

Teorie je sice dobrá, ale nutná je praxe. Sejděte se s týmem a projděte si šifry z minulých ročníků. Nedívejte se hned na řešení, ale zkuste nad nimi chvilku přemýšlet. Pokud vám šifry z minulých ročníků nestačí, podívejte se do "odkazů na šifrovací hry":odkazy a procházejte si jejich šifry. Čím víc šifer vyluštíte, tím máte větší pravděpobnost, že během hry narazíte na podobnou a její řešení bude dílem okamžiku.