Hradecká sova 2022

Jak na vybavení?

Povinné vybavení

Povinné vybavení je povinné. Tým, který ho nemá, bude mít problémy. Proto si ho vždy sežeňte. Orgové ví, o čem mluví.

Totéž platí pro povinnou mapu. Pokud orgové specifikují minimální rok vydání, tak ho dodržte. Mapy se vyvíjí a mění.

Pomůcky pro luštění

Na každé hře budete potřebovat nějaké pomůcky pro luštění. V první řadě to bude papírnictví: tužka, guma, papír, podložka na psaní, nůž, nůžky, kalkulačka, pravítko, kružítko, lepidlo, izolepa, zápalky, svíčka, špendlík, niť, pastelky ...

Vhodný je čtverečkovaný papír. Umožní vám psát písmenka do přesných pozic, což je pro některé šifry důležité. Na čtverečkovaném papíře lze dobře nakreslit geometrické tvary, měřit délku čar, kreslit hrací pole apod.

Další fintou jsou eurofólie a lihové fixy. Zadání vložíte do eurofólie a lihovou fixou luštíte. Pokud není postup správný, fólii otočíte nebo zahodíte a můžete začít znovu s neporušeným zadáním.

Někdy orgové zařadí šifru, která se řeší na základě předchozích šifer. Měl by být určen jeden hráč, který bude shromažďovat veškeré materiály, které během hry získáte. Vhodné jsou proto nepromokavé desky na přenos vyřešených šifer.

Dále se vám můžou různé pomůcky pro luštění

Na stanovišti

Nad některými šiframi budete sedět delší dobu. Je dobré si vzít karimatky, alumatky, celty, židličky apod.

Pokud během hry prší nebo sněží, je třeba zabezpečit vhodné místo pro luštění. Ve městě jednoduše vyhledáte úkryt. Horší je to v terénu. Osvědčila autoplachta nebo celta, kterou pomocí provazů a gum napnete mezi stromy. Pak může luštit více lidí, aniž by jim pršelo do šifry. Místo plachty můžete zkusit velké deštníky, ale pak se nad šifrou sejdou maximálně 2, 3 lidi, kteří mají v ruce deštník.

Oblečení


Oblečení přizpůsobte předpovědi počasí.

Dobrá obuv je důležitá. Během šifrovací hry najdete 10 - 30 kilometrů v závislosti na typu šifrovací hry, její délce a vašem bloudění. Ne vždy se chodí městem, takže počítejte s terénem a blátem.

Občerstvení

V závislosti na délce hry se dopředu vybavte jídlem a pitím. Mnohdy není příležitost něco koupit. Nepodceňujte pitný režim, za horkého dne bude spotřeba vody větší. Naopak za deště v zimě oceníte teplé nápoje v termosce.

Budete několik hodin pod zátěží (fyzickou i psychickou) a je třeba doplňovat energii. Vhodné jsou potraviny, které dodají cukry. Jídlo by mělo být výživné a lehce stravitelné.