Hradecká sova 2014

Nápovědy k šifrám

1. Sova | 1a. Digitální | 1b. Posvátné řady | 1c. Čtverečky | 1d. Klíč | 1e. Obrázky | 2. Identita | 3. Zákoutí | 4. Česká křížovka | 5. Čorej

6. Aktivity | 6a. Kruhová | 6b. Vícekroková | 6c. Matematický koutek | 7. Zuzčiny omalovánky | 8. Hudební | 9. Geometrická | 10. Světová

11. Rady na šifrovačku | 12. Čísla | 13. GPS | 14. Psí pohled | 15. Cíl

Nápověda 6. - Aktivity

Šifra | Nápověda | Řešení

Nápověda se žádná nedávala.

Dero (Two Directions)17. 9. 2014 9:36:47
My jsme použili větev k vytváření vln. Naše loďka sestávala z polystyrenu a dvou dekorativních stožárů, což se ukázalo jako konstrukční vada, když se po půlmetrové plavbě překlopila. Nicméně jsme využili situace a pokračovali s loďkou se dvěma kormidly, která držela směr příkladně. :)
Janča16. 9. 2014 15:52:10
Dezinformace s větví vznikla jako odpověď na otázku "Jak si vedou další týmy? Taky se koupaly?" "Ne, ti použili větev." nebo tak nějak. Odpověď tedy říkala, že jiní místo koupání použili k pohonu loďky delší větev, kterou dělali vlny. Chvíli pak opravdu kolovala zpráva o větvi, kterou jsme se snažili vyvracet.
Věšák (Rychlý mouchy)16. 9. 2014 14:20:51
Jak tak koukám na ten parníček, tak moc pěkný - respekt týmu, co ho sestavil! :) Nás trochu demotivovalo(nevím, co je na tom pravdy - doneslo se to ke mě přes někoho z týmu), že prý někdo před náma použil jen větev a dovlnil jí tam. Takže jsme udělali jen jednoduchou plachetničku, za kterou nakonec musel jeden z nás do vody. To ale nebylo původně v plánu - měli jsme fajn ovívátko, který fungovalo skutečně moc dobře, jenže protivítr nám plachetničku zavál moc daleko od břehu a na předělávání v našem tempu nebyl čas... Zato jsme si ale užili prakticky všechny aktivity a musim říct, že byly moc fajn :)
Martin (org)16. 9. 2014 12:47:23
V reportážích jsem zveřejnil svoje fotky. Na některých je vidět i parník poháněný gumou.
Fíťa (org)15. 9. 2014 14:02:03
Externí pomocí bylo myšleno fyzický kontakt s lodí, takže nebylo povolené tažení ani tlačení. Vytvoření externí energie, která loď bude pohánět zakázané nebylo. Tou energií mohly být vlny či vítr, pokud by například byly vlny zakázané přišel by dotaz proč, když je vítr povolen a naopak. Zakázáním větru by se omezil druh lodí. Ano úkol byl jistým způsobem degradován, když si někdo vytvořil lodičku s dostatečně dlouhým stožárem. Jak ale vymezit dráhu na vodě? Celkem ideální by bylo použít k přeplouvání jedno samotné rameno(zákrutu nebo jak to nazvat), ale to by se nám rychle vrátilo. Spousta lodí byla ve stavu, že tak tak přejela požadovanou trasu a to dráha byla cca 5-6 metrů. Dalším způsobem bylo vytyčit jistý koridor ať už nad hladinou nebo pod. Pokud by to nebylo dostatečně nízko nebo vysoko, tak by toho někdo využil. Nevytyčený koridor by byly jen dohady zda loď ujela či neujela požadovanou vzdálenost. Pravidlo o bezdotykové plavbě by jistě přineslo hezčí návrhy, ale aktivita by se mnohem protáhla a někteří by si spíš počkali na uběhnutí limitu 2 hodin, aby obdrželi další stanoviště. Bylo by víc zklamaných, naštvaných a otrávených lidí.
Martin (org)15. 9. 2014 14:02:02
Ještě drobná poznámka. Aktivity a telefonická nápověda "na míru" může způsobit, že některý tým je drobně zvýhodněn nebo znevýhodněn. Jedná se prvky, které jsou hodnoceny subjektivně. Ač se snažíme, aby byly objektivní. Věřte, že z žádný z orgů nechce žádný tým poškodit, ale lidský faktor nejde vyloučit. Jak všude píšu, chceme být přívětivý i pro středně pokročilé a začátečnické týmy. Osobně se domnívám, že tyto dva prvky tomu napomáhají a to i za cenu určité subjektivnosti v hodnocení. Nechci stavět hru, kde se budou měřit nejlepší týmy, které soutěží o vteřiny a body. Hlavním cílem je pobavit hráče.
Martin (org)15. 9. 2014 13:56:22
Hlavním záměrem organizátorů bylo pobavit účastníky, dát jim možnost řešit něco jiného než papír. Zároveň dáváme časový limit (řešení) pro týmy, kterým se nedaří, aby toto nebylo jejich poslední staviště. Ostatně toto platí každý rok. Upřímě řečeno aktivity nejdou dopředu moc otestovat. Nevíme, jak se bude týmům dařit, jaké komplikace při vytváření čekají apod. Dolaďují se vlastně na místě podle aktuální situace. Proto je zadání psáno dost volně, abychom mohli improvizovat. Ve chvíli, kdy příjde tým s nápadem, se kterým jsme nepočítali, rozhodneme se na místě, jestli to povolíme či nikoliv. Pokud možno s přihlédnutím na činnost ostatních týmů. Fíťa vytvářel různé prototypy lodí (plachetnice, kolesové parníky). Měřil se čas na jejich vytvoření. Kritériem byl zase čas. Do dvou hodin musí většina týmů odejít. Původně jsem si myslel, že všichni budou muset vyrábět lodě s pohonem na gumičku. Ukázalo se, že je to časově náročná činnost a nesplnila by se časová podmínka. Proto jsem povolil plachetnice. Vedle vyznačené trasy byl třetí záchraný provázek. Jeho použití znamenalo nový pokus. Pokud si pamatuji, tak tohle jsou postupně vytvářená pravidla - Plánovaná koupel hráče, který ve vodě dělá vlny a fouká. Povoleno, protože se obětoval pro tým a pobavil orgy. Využívali to hlavně týmy na předních pozicích pro ukrácení času. - Trolejbusové vedení lodičky po provázkách - povoleno pro technické řešení navádění lodě. - Extrémně dlouhá (2m) loď - povoleno - Pohozená petka, plechovka - zakázáno pro jednoduchost. Nebyla projevena kreativita. Nakonec byly vyrobeny tuším 2 plavidla používající pohon gumiček. Týmům děkuji, že naplnily moji první dětskou představu. Shrnu to. Cílem bylo týmy pobavit, donutit je vyvinout přiměřené technické dovednosti, nikoho nezranit a hlavně neznechutit. Za mě splněno.
Mirek (Zvířátka)15. 9. 2014 13:10:54
V pravidlech se píše "Vaším úkolem je sestavit plavidlo, které bez externí pomoci proplave vymezenou trasu." Jak byla zamýšlena ta externí pomoc? Připadá mi zvláštní, že foukaní, vlny, cákání vody bylo tolerováno. Bylo tolerováno si lodičku přivázat na provázek a dráhou ji prostě protáhnout? Pokud mohu cákat na lodičku vodu, mohu lodičku dostrhat do cíle např. karimatkou? Druhá věc mi připadala ještě zásadnější. Dráha byla vymezena pomocí napnutých provázků. Většina týmů, které jsem viděl v akci, úkol splnila tak, že postavila dostatečně vysoké plavidlo, aby provázky zabránily tomu, aby lodička opustila dráhu. Zejména na konci dráhy, kde se vlny zřejmě odrážely od šikmého břehu, docházelo k tomu, že se lodička téměř zastavila, a čekalo se, až se pomalu dostane ke břehu. Bylo pak úplně jedno, jak lodička drží směr, a úloha se vlastně degradovala na "postavíme něco, co je vysoké, nepřevrhne se to a na co můžeme cákat", čemuž vyhovoval například deštník :) Osobně jsem nejprve myslel, že pokud se plavidlo dotkne provázku, znamená to automaticky neúspěšný pokus. Zajímalo by mě proto, jaký byl vůbec organizátorský záměr a zda s ním postup, který většina týmů zvolila, byl souladný.
Sabrina (Neřádi)15. 9. 2014 12:40:56
A to pivo taky potěšilo! :D
Plecháčci - Jarka15. 9. 2014 11:24:17
Tady jsme se hodně pobavili :). Jinak hodně chválím umístění aktivit. Kryté lavičky a stůl vždycky potěší.